U nazočnosti brojnih gostiju, na blagdan sv. Vida, nebeskog zaštitnika Župe Okučan koji je ove godine zbog svetkovine Tijelova prenesen na 16. lipnja, među kojima su bili Stjepan Bošnjaković i Damir Mirković,  zamjenici  brodsko-posavskog župana, saborski zastupnici Pero Ćosić, Marko Šimić i Ljubica Maksimčuk,  općinski načelnik u Staroj Gradiški Velimir Paušuić, općinska načelnica u Vrpolju Ankica Zmajić i predsjednik Općinskog vijeća u Gornjim Bogićevcima  Stjepan Šugić,  načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Ante Zovak,  Zrinko Kapetanić načelnik Policijske postaje Okučani i Miroslav Matić, načelnik Postaje granične policije Stara Gradiška, te  predstavnika  brojnih udruga i društava, održana je  pod predsjedanjem Ivice Pivca    svečana sjednica Općinskog vijeća konstituiranog u novom sastavu nakon   održanih lokalnih izbora.

Predsjednik Ivica Pivac, govoreći o rezultatima izbora,  izrazio je očekivanja da će vijećnici iz novog sastava Općinskog vijeća, kao što je to bio slučaj  u prethodnom mandatu,  konstruktivnim djelovanje  ostvariti dobru suradnju s  izvršnom vlasti  i raditi na dobrobit   stanovništva i Općine Okučani.

Općinski načelnik Aca Vidaković, sažeto je i jasno govorio o problemima s kojima su se susretali u proteklom periodu i teškoćama  koje  im je manje   novca u općinskom proračunu   donijela   porezna reforma, te zakoni zbog kojih su im propali  gotovi projekti i građevinske dozvole.  Unatoč tomu, kazao je  načelnik, ulagani su veliki napori da svi korisnici općinskog proračuna budu zadovoljni. Nažalost, istaknuo je, ne može se zaustaviti trend odlaska  ljudi, ali će  općinska vlast i dalje ulagati maksimalne napore i pomagati rad OPG-a i poduzetnika.

Da negativne trendova u  Općini Okučani, Brodsko-posavskoj županiji i  Slavoniji treba zaustaviti, ponajprije  orijentacijom na povlačenje sredstva i iz fondova EU i izvora u RH složili su se  zamjenik župna Stjepan Bošnjaković i saborski zastupnik Pero Ćosić, naglašavajući   da  treba ostvariti  sinergiju između jedinica lokalne samouprave i županijske razvojne agencije u pripremanju projekta za natječaje. Isto tako, smatraju da treba iskoristiti opredjeljenje  Vlade RH i  premijera Plenkovića da  pomogne  Slavoniji.

Općinski načelnik Aca Vidaković i predsjednik Općinskog vijeća Ivica Pivac su na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Srebrnu plaketu   Općine Okučani za 2017. godinu uručili Fra Marijanu Radmanu, Miloradu Oršuliću – Micanu i Slavku Kutliću.

Fra MARIJAN RADMAN, okučanski župnik, Plaketu je dobio za duhovni napredak vjernika župe sv. Vida Mučenika u Okučanima i zalaganje za izgradnju novog župnog ureda.

MILORAD ORŠULIĆ- MICAN, tajnik Općinskog vijeća, voditelj Dramske družbe sv. Vid Mučenik, suosnivač KUD-a „Tkanica“, jedan od inicijatora osnivanja i opremanja Spomen sobe VRO „Bljesak“ i pokretač danonoćnog čitanje Biblije – sv. Pisma u Okučanima.

SLAVKO KULIĆ Plaketu je dobio za volonterski rad u športu, naročito u NK „Psunj-Sokol“, političkom, društvenom i kulturnom doprinosu u općini Okučani.

Priznanja općine Okučani za 2017. godinu dodijeljena su:

OPG “ŠOKAC” iz Okučana vl. Zvonko Šokac za uspješne rezultate u proizvodnji rakije, likera i sokova od različitog voća i promidžbu općine Okučani u zemlji i inozemstvu.

JOSIPU AGATIĆU iz Caga za volonterski doprinos općini Okučani, a naročito u Mjesnom odboru Cage-Benkovac u razvoju društvenog, političkog i športskog života;

MARINKI BLAŽEVIĆ iz Vrbovljana za volonterski doprinos općini Okučani, a naročito u Mjesnom odboru Vrbovljani-Čovac u razvoju društvenog i političkog života;

SKD “PROSVJETA” PODODBOR OKUČANI zbog njegovanja i čuvanja kulturne baštine i tradicije Srba u Slavoniji, Spomen sobe Grigoru Vitezu i bogate etnografske zbirke predmeta sa ovih prostora;

IVANU GOLUBU iz Caga, za nesebično zalaganje za napredak općine Okučani u razvoju društvenog, političkog, kulturnog i športskog života. U ime nagrađenih na priznanjima se zahvalio fra Marijan Radman.

Kod spomen križa u Parku  hrvatskih vitezova, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve one koji su  živote utkali u slobodu Okučana i domovine Hrvatske, a u  župnoj crkvi sv. Vida Mučenika    misno slavlje predvodio je požeški biskup msgr. Antun Škovrčević.

Na svršetku misnog  slavlja župnik Fra Mario u znak zahvalnosti za pomoć u izgradnji župne kuće uručio je biskupu znakovite darove a jednako tako i načelnik Općine. Nakon svete mise vjernici su pokraj crkve imali mogućnost sudjelovati na prigodom programu i malom domjenku, dok su svećenici prvi puta bili sustolnici u novom župnom domu.

Središnji događaj  bio je blagoslov  nove zgrade župne kuće  koji je obavio biskup Škvorčević, a suslavili domaći župnik fra Mario Radman i  svećenici novogradiškog dekanata.

Požeška biskupija donijela je odluku o izgradnji župnog stana pored nove župne crkve, obnovljene nakon razaranja u Domovinskom ratu. Fra Mario Radman, okučanski župnik predstavio je biskupu, svećenicima i okupljenim vjernicima, među kojima je bio i načelnik Općine Aca Vidaković, novo zdanje, čija je gradnja započela prije više godina. Posebnu zahvalu izrazio je požeškom biskupu za inicijativu u gradnji, Požeškoj biskupiji za cjelovito pokriće troškova a Uredu za gradnju Požeške biskupije na čelu s predstojnikom Ivicom Žuljevićem za koordiniranje svih radova. Biskup je u pozdravu izrazio radost što o blagdanu sv. Vida prigodom 20. obljetnice Požeške biskupije i 30. obljetnice postojanja Župe Okučani možemo blagoslovom predati Bogu novu župnu kuću koja treba služiti zajednici vjernika u njezinoj izgradnji.

Prigodom obreda blagoslova pjevao je župni zbor i časne sestre, a bili su mu nazočni čelni ljudi Općine Okučani i  Brodsko-posavske županije, ministranti, članovi Nanbudo kluba Slavonija, župljani, te paroh novogradiški Ognjen Tenđerić i okučanski pravoslavni svećenik Dragan Antonić predstavnici slavonskog episkopa Jovana Ćulibrka.

U središtu Okučana su se okupile udruge koje djeluju na području Okučana. Bila je to i prilika da se članovi udruga druže, međusobno i s građanima, te da  prezentiraju svoj rad. Okupili su se članovi Nanbudo kluba Slavonija Okučani,Lovačke udruge “Vepar”, Društva “Duga”, NK “Psunj Sokol”,  biciklisti BK „Sveti Franjo“ te ribiči udruge „Pastrva“ koji su svoje prijatelje mještane počastili ukusnim ribljim specijalitetima. Mještanima su se predstavili i članovi KUD-a Tkanica Okučani te izvorna pjevačka skupina umirovljenika Nova Gradiška.