U okolnostima koje je uvjetovala pandemija koronavirusa svi se prilagođavamo i pokušavamo funkcionirati što je moguće bolje te se pridržavati odluka stožera kako nacionalnog tako županijskog i onih općinskih. U ovoj situaciji otkazuju se sve manifestacije i javna okupljanja koja bi mogla rezultirati prijenosom COVIDA-19 i proširiti zarazu. Upitno je bilo na koji način će biti obilježena 25. obljetnica VRO „Bljesak“ . Odgovor na to pitanje dao je jučerašnji sastanak načelnika Okučana Ace Vidakovića  u Ministarstvu Hrvatskih branitelja s potpredsjednikom Vlade RH Damirom Krstičevićem, ministrom Tomom Medvedom , savjetnikom za hrvatske branitelje predsjednika Zorana Milanovića  generalom Marijanom Marekovićem te zamjenikom načelnika GS OS RH generalom Sinišom Jurkovićem.

Ukratko , 25. obljetnica vRO „Bljesak“ će biti obilježena sukladno situaciji oko koronapandemije .

Prvog svibnja u Parku Hrvatskih vitezova kod spomen obilježja „Kristalne kocke vedrine“ će vijence položiti , zapaliti svijeće i odati počast poginulim braniteljima u ovoj blistavoj pobjedi HV i oslobađanju zapadne Slavonije predstavnik roditelja poginulih branitelja , ratni zapovjednik operacije, te predstavnici državnog vrha i načelnik Općine Okučani. Ukupno pet osoba. HRT će prenositi ovaj dio obilježavanja , a također i svetu misu zadušnicu iz  kapelice Vojnog ordinarijata u Zagrebu koju će predslaviti  vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan . HRT će u 20 sati na 1. programu prikazati i film o VRO „Bljesak“. Sukladno uputama stožera o ponašanju novinara , radio i TV izvjestitelja predstavnici medija će moći prisustvovati  na obilježavanju uz pridržavanje preventivnih mjera , odnosno nošenja maski , zaštitnih rukavica i održavanja propisane distance.

Obiteljima poginulih branitelja u VRO „Bljesak „ će biti upućena pisma sjećanja  i zahvale za njihovu žrtvu u obrani Domovine i oslobađanju zapadne Slavonije. Dostojanstveno i primjereno situaciji u kojoj se nalazimo.

Danas je u uredu načelnika održan kraći operativni sastanak s načelnikom PP Okučani Zrinkom Kapetanićem u svezi obilježavanja VRO „Bljesak“ i trenutne situacije u Okučanima oko koronakrize, a večeras će biti održan sastanak općinskog stožera CZ.