Edukativno predavanje učenicima OŠ Okučani povodom Dana ružičastih majica

IMG f32890b865a8ac64595a57ce60173acb V e1646219982127 768x497OKUČANI, 2. ožujka 2022. -U povodu obilježavanja Dana ružičastih majica, jučer su policijski službenici za prevenciju Policijske uprave brodsko-posavske održali edukativno predavanje učenicima u Osnovnoj školi Okučani.

Dan ružičastih majica obilježava se u znak protesta zbog nasilnog incidenta koji se dogodio u Kanadi kada je učenik, u znak podrške svojoj majci oboljeloj od raka dojke, u školu došao u ružičastoj majici te zbog toga bio žrtva vršnjačkog nasilja. Kolege iz njegovog razreda su sljedećih dana dolazili u školu identično obučeni kako bi mu iskazali potporu i ukazali na problem vršnjačkog nasilja u školama.

Hrvatski Sabor je 2017. godine izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Policijska službenica za prevenciju policijske uprave Irena Held, kroz zanimljivu edukaciju upoznala je učenike o vrstama nasilja, prekršajno-kaznenom odgovornosti i sankcijama koje se odnose na dob (14 godina) kada po važećim zakonskim propisima postaju odgovorni za svoje postupke. Također je učenicima ukazala na posljedice nasilja, vrste elektroničkog nasilja, te je učenike savjetovala kako se ponašati na Internetu.

Učenicima je istaknula važnost pozitivnog ponašanja – ne osuđivanja drugih, ne korištenja pogrdnih nadimaka, ne diskiminiranja po nijednoj osnovi, istaknuvši da je iznimno važno u svim situacijama izjasniti se protiv svih oblika nasilja.

Cilj obilježavanja Dana ružičastih majica je podizanje svijesti kao i prevencija svih oblika nasilja, a posebno vršnjačkog nasilja u školama, kao i poticanje mladih na odgovornu reakciju koja bi vodila smanjenu i sprječavanju svih oblika nasilja. Izvor: www.novagra.hr/ Autor:Policija brodsko-posavska

© Copyright 2020. Općina Okučani. Sva prava pridržana. Designed By WarpTheme

Please publish modules in offcanvas position.