P R O G L A S

KOJI SE UPUĆUJE GRAĐANIMA OPĆINA OKUČANI I GORNJIH BOGIĆEVACA HRVATSKIM BRANITELJIMA I DOMOLJUBIMA

U POVODU OBILJEŽAVANJA TUŽNE OBLJETNICE PADA GRADA HEROJA – VUKOVARA, POZIVAJU SE GRAĐANI OPĆINA OKUČANI I GORNJIH BOGIĆEVACA HRVATSKI BRANITELJI I  DOMOLJUBI DA SE SA SVIJEĆAMA OKUPE  17.  STUDENOG OVE GODINE NA PARKIRALIŠTU “KOD KLARIĆA” U KOSOVCU S LAMPIONIMA I SVIJEĆAMA, KAKO BI SE OD 17,00 SATI PRIDRUŽILI MOLITVI KOD KRIŽA, KOJU ĆE PREDVODITI ŽUPNICI FRA MARIO RADMAN IZ OKUČANA I FRA IVO BREZOVIĆ IZ GORNJIH BOGIĆEVACA, A POTOM ĆE SE NASTAVITI  S  PALJENJEM SVIJEĆA I LAMPIONA, UZ CESTU U ULICI KOJA NOSI   IME GRADA HEROJA I GRADA MUČENIKA: VUKOVARSKA.

DOĐIMO I ODAJMO DUŽNU POČAST SVIMA ONIMA KOJI SU NAS ZADUŽILI I POKAŽIMO I  DOKAŽIMO  DA HRVATSKA ŽIVI I  DA ĆE ŽIVJET VJEĆNO!

Soldus d.o.o. zaposlio 60 okučanaca

Kao i u svim drugim općinama u Brodsko-posavskoj županiji i na području Općine Okučani mladi odlaze u potrazi za poslom. Problem je to s kojim je suočena lokalna samouprava koja u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti nastoji stvoriti uvjete za razvoj obrtništva i drugog poduzetništva, a time i zapošljavanja.

Velik iskorak u tom pravcu u Okučanima je napravila tvrtka SOLDUS d.o.o., Kralja Tomislava 5, vodeći proizvođač unutarnje i vanjske stolarije u regiji, koja posluje u prostoru nekadašnje tvrtke Galtar.

Kako kaže Aca Vidaković, općinski načelnik, ta je tvrtka zaposlila 60 djelatnika, a vjerojatno će zaposliti i nove jer bilježi rast zahvaljujući permanentnom ulaganju u tehnologiju i educiranju proizvodnih radnika. Naglašava da zapošljavanje tolikog broja ljudi puno znači za okučanski kraj.

Tvrtka se razvija i dalje zapošljava, a uz nekvalificiranu radnu snagu, traže se električari i CNC operateri.

Dodajmo da tvrtka posjeduje suvremeno opremljene proizvodne pogone sa sofisticiranim automatskim strojevima. Proizvodi se po najvišim standardima i zahtjevima tržišta s certifikatima strane renomiranih instituta za hrvatsko i europsko tržište. Široki dijapazon ponude obuhvaća PVC, drvenu, aluminijsku, drvo-alumijsku vanjsku stolariju i unutarnja vrata.

Dobro opskrbljena okučanska zelena tržnica

 Zelena tržnica u Okučanima, smještena na raskrižju  Ulice „Bljesak“ i Ulice Ante Starčevića, uz to što je  primjereno  uređen objekt, na zadovoljstvo Okučanaca  dobro je tijekom cijele godine opskrbljena  povrtlarskim proizvodima i ostalim robama.  Da je tako i ove jeseni potvrđuju  zauzeta sva   mjesta na  tržnici.

   Kako  ističe Ivan Golub,  direktor  općinskog komunalnog poduzeća „Sloboština“, koje upravlja tržnicom,  mjesto je to  gdje  svoje robe prodaju opća poljoprivredna gospodarstva i manji  proizvođači. Koliki je interes da robu prodaju  na okučanskoj tržnici  svjedoče proizvođači koji, osim  iz okučanskog, dolaze iz  šireg novogradiškog kraja, Lipika, Novske i Pakraca.

   Dodajmo da je tržnica u Okučanima  izgrađena sredstvima međunarodne zajednice  u cilju  ubrzavanja poslijeratne obnove, normalizacije života i stvaranja boljih uvjeta  života za povratnike i  naseljenike. Otvorena je  2000. godine. Od tada  uspješno obavlja svoju funkciju. Osim što se na njoj Okučanci opskrbljuju   povrćem, voćem, ostalim  proizvodima poljoprivrednika   i drugim robama, nezaobilazan je njen značaj  za razvoj  povrtlarstva i ratarstva  jer  i manjim  seoskim domaćinstvima  omogućuje plasman roba. Autor Franjo Samardžić