kontrola tlaPoljoprivredna gospodarstva s područja općine Okučani mogu do 22. studenog 2024. godine podnijeti zahtjev za analizu tla svojih poljoprivrednih površina.

Korisnici usluga analize uzorka tla su fizičke i pravne osobe koje su upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava: obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrtnici, zadruge i trgovačka društva.

Jednom korisniku može se odobriti maksimalno pet analiza tla.

Kontrola plodnosti tla obuhvaća sljedeće poslove:
• Osnovnu kemijsku analizu tla s pH u vodi i KCl, sadržaj humusa, lakopristupačni P, lakopristupačni K, sadržaj karbonata i hidrolitičku kiselost,
• Uzimanje uzoraka tla,
• Preporuku gnojidbe po izlaznim parametrima s uključenom preporukom konvencionalne gnojidbe, kalcizaciju, očekivani u odnosu na planirani prinos, kationski izmjenjivački kapacitet, preporuku integrirane i ekološke gnojidbe, relativnu pogodnost tla, N-deficit, rata N-min, potrebu hranjiva za 8 kultura koje mogu doći u plodored s očekivanim prinosom te savjete i mišljenja tijekom izvršenja ugovora.

Ovim projektom analizirat će se do 663 uzoraka tla po utvrđenoj cijeni jedne kontrole plodnosti tla od 60,00 eura s PDV-om, a sredstva potrebna za provođenje Projekta osigurati će se u slijedećim postotnim udjelima:

• Brodsko-posavska županija 50% ili 30,00 eura po uzorku
• Općina Okučani 30% ili 18,00 eura po uzorku
• Krajnji korisnici usluge 20% ili 12,00 eura po uzorku.

Zahtjev za analizu tla možete dobiti u općini ili preuzeti ispod ovoga teksta.

wordObrazac o uzimanju uzoraka za analizu tla 2024. godina


pdfJavni poziv

javna rasvjeta3Uspješno je završen projekt Modernizacije javne rasvjete u Općini Okučani FAZA I. naselje Okučani.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 78.121,25 € uz sufinaciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije.

Realizacijom projekta modernizacije javne rasvjete uz relativno mala ulaganja postići će se značajno povećanje sigurnosti u prometu, smanjit će se svjetlosno onečišćenje i potrošnja električne energije te poboljšati vizualna slika naselja uz vrlo brzi povrat uloženih sredstava kroz uštedu u potrošnji električne energije.

IMG 6832OKUČANI, 15. lipnja 2024. – Cijeli vikend Okučani su znaku brojnih događanja organiziranih u povodu obilježavanja Dana općine i 27. obljetnice njenog ustroja, te misnim slavljima u povodu blagdana sv. Antuna i župnog blagdana sv. Vida.

Brojni uzvanici i gosti okupili su se u petak na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj pod predsjedanjem Ivice Pivca. Iako je potvrđen kontinuitet razvoja i unapređenja ukupnog života stanovništva načelnik Aca Vidaković ukazao je na nužnost završetka komunalne infrastrukture, što prije svega podrazumijeva završetak sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.

Nazočni su bili: Pero Ćosić, saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine Brodsko-posavske županije i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Dinko Tandara, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i Ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Ivan Tucić, županijski pročelnik za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje kao izaslanik župana Dr. Danijela Marušića, Antun Valić, načelnik PU Brodsko-posavske, Velimir Paušić,Vitomir Žakić i Igor Jurišić općinski načelnici u Staroj Gradiški, Cerniku i Vrbju, Milan Brkanac i Željko Klarić, predsjednici Općinskih vijeća u Vrbju i Gornjim Bogićevcima, Domagoj Šejatović, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje te drugi uzvanici i predstavnici udruga, ustanova i institucija.

Ivica Pivac u svom je govoru istaknuo da je ovo posljednja svečana sjednica Općinskog vijeća u ovom sazivu i iskoristio priliku da se na suradnji zahvali njegovim članovima, djelatnicima Općinskog upravnog odjela i načelniku Aci Vidakoviću, udrugama, katoličkoj i pravoslavnoj vjerskoj zajednici. Rezultat uspješne suradnje i zajedništva, kazao je, poboljšanje je života stanovništva.

Govoreći o realiziranim projektima i projektima koji su u tijeku te prioritetima za naredno razdoblje načelnik Aca Vidakivić kazao da je općinski proračun u 2023. godini iznosio 1,7 , a da je planirani u 2024. godini 4,8 milijuna eura.

 

9 Plakat MLADI OKUČANI 1 page 0001Mladi poljoprivrednici koji već jesu ili će podnijeti Jedinstveni zahtjev za potporu za 2024. godine imaju pravo na povećanje osnovnog iznosa potpore u iznosu od cca 80,00 EUR po ha, uz obvezu pohađanja edukacije namijenjene mladim poljoprivrednicima u trajanju od 6 sati i još 6 sati drugog tečaja po svom izboru.


Tvrtka ABECEDA AGRO d.o.o. je jedan od ovlaštenih predavača koji su sklopili Ugovor s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i dana 02. srpnja 2024. godine održat će u suradnji s Općinom Okučani tečaj za izobrazbu mladih poljoprivrednika u Okučanima, u Općinskoj vijećnici, Trg dr. Franje Tuđmana 1, s početkom u 10,00 sati.


Prijaviti se možete sami na web stranici akis.mps.hr https://akis.mps.hr/eventer/izobrazba-mladih-poljoprivrednika-2024-16/edate/2024-07-02/ ili se javite vašim predavačima na brojeve mobitela: 098/488-965 ili 098/460-878.

zgrada opcineTemeljem članka 96. stavka 3. Zakona o prostornom uređenju („Narodne novine“, br. 153/13, 65/17, 114/18, 39/19, 98/19 i 67/23) i Zaključka Općinskog načelnika (KLASA:350-02/24-01/1, URBROJ:2178-21-02-24-3 od 24. lipnja 2024. godine) objavljuje se: JAVNA RASPRAVA o Prijedlogu 3. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Okučani

1. Objavljuje se javna rasprava o Prijedlogu 3. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Okučani („Službeni vjesnik Brodsko-posavske županije“, br. 02/03, 03/0. i 21/16 - usklađenje sa Zakonom).

Prijedlog plana za javnu raspravu izrađen je od strane Zavoda za prostorno uređenje Brodsko-posavske županije i sastoji se od tekstualnog i grafičkog dijela, obrazloženja te sažetka za javnost.

2. Javna rasprava će se održati u razdoblju: od 1. srpnja 2024. do 15. srpnja 2024. godine

OPŠIRNIJE...

 

Page 1 of 46

© Copyright 2020. Općina Okučani. Sva prava pridržana. Designed By WarpTheme