Analiza plodnosti tlaPoljoprivredna gospodarstva s područja općine Okučani mogu do 15. listopada 2022. godine podnijeti zahtjev za analizu tla svojih poljoprivrednih površina.

Korisnici usluga analize uzorka tla su fizičke i pravne osobe koje su upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava: obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrtnici, zadruge i trgovačka društva.

Jednom korisniku može se odobriti maksimalno pet analiza tla.

Kontrola plodnosti tla obuhvaća sljedeće poslove:

• Osnovnu kemijsku analizu tla s pH u vodi i KCl, sadržaj humusa, lakopristupačni P, lakopristupačni K, sadržaj karbonata i hidrolitičku kiselost,
• Uzimanje uzoraka tla,
• Preporuku gnojidbe po izlaznim parametrima s uključenom preporukom konvencionalne gnojidbe, kalcizaciju, očekivani u odnosu na planirani prinos, kationski izmjenjivački kapacitet, preporuku integrirane i ekološke gnojidbe, relativnu pogodnost tla, N-deficit, rata N-min, potrebu hranjiva za 8 kultura koje mogu doći u plodored s očekivanim prinosom te savjete i mišljenja tijekom izvršenja ugovora.

Ovim projektom analizirat će se do 512 uzoraka tla po utvrđenoj cijeni jedne kontrole plodnosti tla od 390,00 kuna s PDV-om, a sredstva potrebna za provođenje Projekta osigurati će se u slijedećim postotnim udjelima:

• Brodsko-posavska županija 50% ili 195,00 kn po uzorku
• Općina Okučani 30% ili 117,00 kn po uzorku
• Krajnji korisnici usluge 20% ili 78,00 kn po uzorku.

Zahtjev za analizu tla možete dobiti u općini ili preuzeti ispod ovoga teksta.

JAVNI POZIV

OBRAZAC

maraton arapskih konjaUdruga uzgajivača arapskih konja Moslavine iz Volodera i ove godine provodi tradicionalni projekt Konjaničkog maratona arapskih konja. Maraton je započeo 5. kolovoza na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Dionice ovogodišnjeg maratona su Voloder, Kutina, Lipovljani, Novska, Rajić, a 6.kolovoza 2022. godine su u Okučanima odali počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na spomen obilježju "Kristalne kocke vedrine", zatim Jasenovac, Krapje i Voloder.

Maraton se održava uz potporu Grada Popovače i Sisačko-moslavačke županije.

Svih ovih godina konjaničkim maratonom promoviraju svoj kraj kao i konje koji u njima godinama obitavaju. Cilj maratona kako ističe Željko Petters uzgajivač konja iz Volodera ove godine je bio spojiti VRO "Bljesak" i "Oluju" što im je i uspjelo a u njihovim mislima su svi poginuli i stradali u ovim oslobađajućim akcijama.

Ponosan na ovaj konjanički maraton je i gradonačelnik grada Popovače Josip Mišković koji daje veliku potporu Udruzi "Moslavina" i zahvalan što se na ovakav način žrtvuju za sve stradale u Domovinskom ratu. Uz članove konjaničkog kluba Moslavina, mještane Okučana, počast su odali i načelnik Okučana Aca Vidaković predsjednik OV Ivica Pivac i Antun Zdunić predsjednik UDVDR-a Brodsko-posavske županije. Autor: Radio "Bljesak" Okučani / Izvor: Facebook Radio "Bljesak" Okučani

biciklistiNastavljen je 13. ultramaraton Vukovar – Dubrovnik. Podsjećamo 14 biciklista su u prvoj etapi 1. kolovoza odvezli dionicu iz Vukovara preko Vinkovaca, Slavonskog Broda i Požege do Lipika, a jučer su se u Okučanima kod Kristalnih kocki vedrine u Parku Hrvatskih vitezova poklonili poginulim braniteljima i krenuli prema Novskoj, Jasenovcu hrvatskoj Kostajnici te tu dionicu dugu 196 km završili u Slunju.

Danas treći dan voze dionicu Slunj-Knin dugu 165 km. Cetvrti dan Knin - Baska voda i na sam Dan pobjede 5. kolovoza - Baška voda - Dubrovnik. Ukupna dužina ultramaratona je 1000 km. Organizator ultramaratona je Udruga Slavonsko Brodski Biciklist. Foto: Slavonsko Brodski Biciklist

sjednica1sjednica2U Okučanima se sastao Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem. Na 13. sjednici predstavljeni su već ugovoreni projekti, ali i mogućnosti za ugovaranje novih kojima bi se omogućio razvoj i revitalizacija istoka Hrvatske. Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je predsjedao sjednicom, rekao je kako se pred Hrvatskom nalaze brojni izazovi, a ključna riječ oko koje bi se svi trebali okupiti je upornost i zajedništvo.

Premijer je u uvodnom govoru istaknuo da je ova sjednica dokaz kontinuiteta i kvalitetne strukture Savjeta, koji su prigoda da članovi vide napredak u dosad ostvarenom i za dogovaranje daljnjih koraka za realizaciju projekata i razvoj Slavonije. Istaknuo je da se Projekt Slavonija, Baranja i Srijem danas treba sagledati u okviru globalnih europskih zbivanja koja utječu na naše živote i gospodarstvo.

„Nalazimo se u velikom sigurnosnom kriznom trenutku“, rekao je Plenković i dodao da je brutalna ruska agresija na Ukrajinu izazvala tragediju ne samo za ukrajinski narod i Ukrajinu, nego ima svoje izravne posljedice na Europu i na živote svakoga od nas. Posljedice su energetska kriza, prehrambena kriza, inflatorni pritisci i rast cijena sirovina, građevinskog materijala, naftnih derivata, što se sve reflektira na standard naših građana. Nastavio je zahvalom slavonskim županijama, gradovima, općinama i građanima na iskazivanju solidarnosti i prihvatu ukrajinskih izbjeglica. „Pokazali ste još jednom veliko hrvatsko, slavonsko srce“, dodao je.

 

OPŠIRNIJE...

 

trznicaTržnica Okučani će umjesto u petak 05.kolovoza 2022. godine na Dan pobjede, Domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja raditi u četvrtak 04.kolovoza 2022. godine.


SVIM KORISNICIMA TRŽNICE ŽELIMO SRETAN DAN POBJEDE, DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA TE 27. OBLJETNICU VRO"OLUJA"!

drva ogrjev 11 620x419Obavještavaju se građani Općine Okučani, koji imaju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu da mogu do 29. srpnja 2022. godine svaki radni dan od 08.00 do 14.00 sati podnjeti zahtjev za novčanu naknadu za ogrjev.

OPŠIRNIJE...

Page 1 of 24

© Copyright 2020. Općina Okučani. Sva prava pridržana. Designed By WarpTheme

Please publish modules in offcanvas position.