Uvođenje u posao na izgradnji spomen obilježja VRO BLJESAK

Okučani, 19. studenog 2017. god. Predstavnica Ministarstva branitelja gđa Ivanka Bušić je na temelju Građevinske dozvole izdane 26. rujna 2017. godine od Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje – ispostava Nova Gradiška,  u nazočnosti autora SPOMEN OBILJEŽJA HRVATSKIM BRANITELJIMA POGINULIM U VRO “BLJESAK” U OKUČANIMA prof. Dalibora Stošića, ak. kipara i Hrvoja Bilandžić, dip. ing. arh., koji je ujedno i glavni projektant spomen obilježja, uvela u posao izvođača radova VUKOJEVIĆ – GRADNJA d.o.o. iz Slavonskog Broda.

Radovi na izgradnji Spomen obilježja će otpočeti idući tjedan. Prva faza će biti gotova do kraja ove godine, a druga do kraja travnja iduće godine.

Dan starijih osoba

U Okučanima obilježen Međunarodni dan starijih osoba

 U  organizaciji doma “Dragi bližnji”  i Općine Okučani 30. rujna  je upriličena svečanost kojom je obilježen Međunarodni dan starijih osoba, koji se inače obilježava 1. listopada.

 Časne sestre Klanjateljice Krvi Kristove  koje skrbe u Domu “Dragi bližnji” za stare i nemoćne osobe okupile su u Društvenomi kulturnom domu u Okučanima štićenike i njihove obitelji, rodbina, a u ime općine načelnik Aca Vidaković i predsjednik Općinskog vijeća Ivica Pivac.

Svečanost  obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba je počela sv. Misom, koju je slavio okučanski župnik fra Mario Radman.  Misno slavlje je svojim pjevanjem uveličao crkveni zbor župne crkve sv. Petra  iz Zagreba pod vođstvom maestra Vinka Karmelića.

Program je  nastavljena nastupima štićenika Doma, folklornim ansamblom KUD-a “Tkanica” iz Okučana, članova Pjevačke skupine “Zlatne godine” iz Nove Gradiške, već spomenutog mješoviti zbor župe sv. Petra iz Zagreba.

 Čestitku je uz Međunarodni dan starijih osoba uputila  č. sestra Ljubica Radovac, ravnateljica Doma “Dragi bližnji” te ujedno zahvalila sestrama, djelatnicima i volonterima koji svakodnevno život ovim ljudima čine bogatijim i sadržajnijim. O svom desetogodišnjem iskustvu u radu sa starijima govorila je i sestra Ljiljana, a potom i najmlađi po “stažu” u radu s osobama “treće životne dobi” socijalni radnik Ivan Maras te dvanaestogodišnja volonterka Kristina Kokalović.

 Čestitke štićenicima Doma uputio je u ime općine načelnik Aca Vidaković te, uz zahvalu sestrama na skrbi o starijima, naglasio kako su one i duhovno obogatile cijelu zajednicu.

 U sklopu ove svečanosti upriličena i izložba crteža Stajke Ivšić  jedne od najstarijih štićenica Doma “Dragi bližnji”.

Nakon  programa, druženje domaćina, slavljenika i gostiju nastavljeno je uz prigodan domjenak.

Proslava Sv. Mihaela

Policijska postaja Okučani obilježila je  Dan policije i blagdan Sv. Mihaela svog zaštitnika.

Predvođeni načelnikom Zrinkom Kapetanićem i općinskim načelnikom Acom Vidakovićem policijski službenici Policijske postaje Okučani i predstavnici Općine Okučani položili su u Parku hrvatskih vitezova cvijeće i zapalili svijeće u kod spomen obilježja poginulih hrvatskim braniteljima u VRO „Bljesak“, svim pripadnicima policijskih postrojbi i temeljnim policajcima koji su poginuli u Domovinskom ratu, te umrlim policijskim službenicima

Opremanje komunalnog poduzeća Sloboština

Nakon što je pod kraj 2015. godine  posredstvom Fonda za zaštitu okoliša i enrgetsku učinkovitost sa sjedištem u Zagrebu, Općina Okučani  za potrebe Komunalnog poduzeća “Sloboština” koje je u stopostotnom vlasništvu općine nabavila komunalno vozilo – smećar za sakupljanje komunalnog otpada na području općine Okučani čija je ukupna vrijednost 435.000,00 kn, ovih dana je sredstvima kapitalnih pomoći općinama i gradovima za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva iu ujednačavanja komunalnog standarda za 2017. godinu od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kupljen trakstorski malčer  od tvrtke  MESSIS d.o.o.  Zagreb u iznosu od 121.306,25 kn s PDV.

            Malčer je predan na uporabu Komunalnom poduzeću “Sloboština” i to će uveliko pomoći pri uređenju zelenih površina u ulicama i pored cesta na područjku Općine Okučani.

Sedmi memorijal “RIS u SRCU” u Čovcu

Članovi Udruge specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata “Ris” Kutina-podružnica Novska i Udruge ratnih veterana prve gardijske brigade “Tigrovi” u Čovcu su danas organizirali 7. memorijal “Ris u srcu” u spomen na poginule suborce Željka Šlata i Tugomira Brajkovića. Prije 26 godina oni su zajedno sa pripadnicima svojih postrojbi iz smjera Novske oslobađali Čovac, Vrbovljane i dio okupiranih Okučana. U isto vrijeme s istočne strane prema ovom dijelu dobro su napredovali novogradiški branitelji. Cilj je bio koordiniranom akcijom osloboditi cijelo okučansko područje, međutim Risovi i Tigrovi su naišli na snažan otpor znatno jačih i za razliku od njih dobro naoružanih četnika te su u Čovcu poginuli njihovi suborci Željko i Tugomir. Tijelo Tugomira Brajkovića su uspjeli izvući, međutim tijelo poginulog Željka Šlata nisu.Tek nakon šest mjeseci uspjeli su dobiti njegove posmrtne ostatke u razmjeni. U spomen na njihovu žrtvu pripadnici ovih postrojbi su u Čovcu podigli spomen ploče i svake godine na obljetnicu njihove pogibije komemoracijom i prigodnim programom se prisjete poginulih suboraca. Pokrovitelj obilježavanja je općina Okučani, a supokrovitelji gradovi Novska i Kutina.

Branitelji i članovi obitelji poginulih hrvatskih vitezova su se okupili ispred župne crkve u Okučanima, gdje je misu zadušnicu služio župnik fra Mario Radman. Nakon mise zadušnice sudionici memorijala su se uputili u Čovac gdje su ispred Društvenog doma kod spomen ploča vijence položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici Udruga iz domovinskog rata s područja Novske , Kutine, Ivanića, , Pakraca, Okučana i Nove Gradiške . Vijence su položili i svijeće upalili pomoćnik ministra Hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanstva gradova Novske, Kutine i općine Okučani , izaslanstvo ravnateljstva policije te predstavnici mjesnog odbora Čovac – Vrbovljani. Fra Mario Radman je predvodio molitvu za poginule branitelje. Nazočnima su se obratili načelnik Okučana Aca Vidaković , zamjenik načelnika Novske Siniša Kesić te pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara. Predsjednik Udruge specijalne jedinice policije Domovinskog rata „Ris” Kutina – podružnica Novska Darko Josić je na potpori i logistici u održavanju komemoracije posebno zahvalio načelniku Okučana Aci Vidakoviću, direktoru komunalnog pogona Sloboština Ivanu Golubu te predsjednici Mjesnog odbora Vrbovljani Čovac Marinki Blažević.

(više…)

PROGLAŠENA UZBUNA ZA SVE VATROGASCE U HR

OKUČANSKI VATROGASCI POMAŽU U GAŠENJU POŽARA KOD DRNIŠA!

Po zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Slavka Tucakovića te županijskog zapovjednika BPŽ Stjepana Županića i zapovjednika DVD-a Okučani Milana Vučkovića četiri vatrogasca okučanskog DVD-a jučer su se uputili na izvanrednu dislokaciju u Benkovac. Po dolasku na požarišta premješteni su u Drniš gdje su stanovnike evakuirali zbog velike opasnosti od požara koji se približavao kućama. Vatra je sinoć zaustavljena na kilometar i pol od Drniša. Kuće nisu ugrožene, a vatru je gasilo oko 200 vatrogasaca i vojnika. Prema Drnišu su poletjela i tri kanadera. “Sve snage su na terenu i brani se Grad Drniš. Vatra se dalje širi jer puše vjetar. Raspoređujemo snage i formiramo liniju obrane kako bi obranili mjesta Siverić i Badanj”, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.
Vatrogascima su se u borbi s vatrom, koja se na Promini razbuktala u ponedjeljak poslijepodne, pridružili tijekom noći i njihovi kolege iz Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Karlovačke županije i Vukovarsko- srijemske županije a očekuje se i dolazak 100 vojnika. U gašenju sudjeluju i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja. Okučanskim vatrogascima Mirku Čumurdžiću, Dejanu Ivakiću, Romanu Laliću i Tomislavu Orlovcu želimo puno sreće u vatrogasnim akcijama!

Tekst i foto: radio “Bljesak”