Branko Šubić nastavlja put za Hrvatske Branitelje

Branko Šubić krenuo je iz Vukovara 1. kolovoza te preko Vrpolja, Oriovca, Okučana i Kutine dopješačit će u Petrinju na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti te Dan Hrvatskih branitelja.

Akcija “Za branitelje od Vukovara do Petrinje u 5 etapa” u kojoj će Branko Šubić u 5 ultramaratona prehodati 250 km od Vukovara do Petrinje povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Kako bi spojio dva herojska grada koji su stradali u Domovinskom ratu, Branko Šubić odlučio se u čast i spomen braniteljima, Vukovaru i Petrinji na put dugačak preko 250 km koji će prepješačiti u pet dana. Danas je Branko Šubić sa svojom ekipom došao do Okučana, kako je i planirano. Dočekali su ga stari prijatelji, hrvatski branitelji, hodočasnik Milorad Oršulić  – Mican te su kod središnjeg križa u Spomen parku zapalili svijeće za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Iako su paklene vrućine cijeli tjedan, Branko ne posustaje.

            U povodu Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i  Dan Hrvatskih branitelja vjećnici općinskog vijeća općine Okučani zajedno s općinskim načelnikom i njegovim zamjenikom će u petak, prije početka sjednice općinskog vijeća položiti vijenac i zapaliti svijeće ispred križa u okučanskom parku hrvatskih vitezova.

OTKRIVENA SPOMEN PLOČA POGINULOM PIROTEHNIČARU U BOBARAMA

U Bobarama je u utorak 11. srpnja otkriveno spomen obilježje poginulom pirotehničaru Vilsonu Kulašu, pripadniku MUNGOS-a , koji je smrtno stradao od PROM-1 prošle godine prilikom završnog razminiranja Brodsko-posavske županije. Pokojni Kulaš je u ovom poslu bio 11 godina, rodom je iz Biograda na moru a sa suprugom i dvoje malodobne djece živio je u Varaždinu. Članovi obitelji, kolege pirotehničari i prijatelji podigli su spomen obilježje , a vijence su uz suprugu Stelu i ostale članove obitelji položili izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar –Kitarović župan Danijel Marušić, izaslanik predsjednika sabora saborski zastupnik Stevo Culej, izaslanici predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut i načelnik PU Brodsko-posavske Ante Zovak, gradonačelnik grada Biograda Ivan Knez, izaslanstvo Općine Okučani prevođeno načelnikom Acom Vidakovićem i predsjednikom vijeća Ivicom Pivcem te prijatelji poznanici i kolege pirotehničari iz tvrtke Mungos. Kratki komemoracijski program vodila je glasnogovornica PU Brodsko-posavske Kata Nujić, a sve je počelo uz kršćansku himnu Divna milost. Supruga pokojnog Vilsona, Stela se zahvalila nazočnima te je uplakana u ime svog pokojnog supruga i njegovih kolega pirotehničara uputila poruku visokim državnim dužnosnicima – rekavši: – Okrenite se oko sebe i pogledajte ove dečke u unifomama – To su naši heroji!To nisu fizički radnici i apeliram na vas učinite sve što možete da im se poboljšaju uvjeti rada i da im se promijeni status- rekla je supruga pokojnog pirotehničara. Izaslanik predsjednika sabor Stevo Culej je obećao da će zajedno sa hrvatskim braniteljima u saboru u rujnu na novi prijedlog zakona o Hrvatskim braniteljima predložiti amandman koji se odnosi na pirotehničare.


Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović – župan brodsko-posavske županije Dr. Danijel Marušić je rekao kako je i predsjednica itekako svjesna ove velike tragedije i ove velike žrtve koju je pokojni Vilson Kulaš dao usudim se reći i nakon toliko godina od rata za slobodu i sretniji i sigurniji život djece koja žive na ovom području i predsjednica zajedno sa svima nama koji smo ovdje duboko suosjeća i izražava sućut obitelji pokojnogVilsona. Marušić je naglasio kako osobno poznaje obitelj pognulog Vilsona koji je imao i tragično djetinjstvo jer je rano izgubio i oca i majku te da je kao pirotehničar i branitelj dao nemjerljiv doprinos Hrvatskoj slobodi i samostalnosti koju i danas plaćamo životima naših sugrađana na ovako opasnim poslovima.
Pomoćnik Ministra Unutarnjih poslova i premijerov izaslanik Damir Trut je rekao kako očekuje izmjene i dopune zakona kojim će se pirotehničarima olakšati posa. Dodao je da su problem konkurencija , niska cijena kvadratnog metra razminiranja i rokovi kojih se vlasnici tvrtki za razminiranje moraju držati kad dobiju posao. Preostaje još 440 000 m2 zemljišta za razminiranje u RH i to je veliki posao.Nije dobro da je cijena kvadratnog metra tržna – ona bi morala imati svoje granice s jedne i s druge strane kako bi se mogla osigurati i sigurnost samih pirotehničara koji rade taj težak i opasan posao- rekao je Trut.
Pirotehničari danas rade najopasniji posao u Hrvatskoj za najnižu cijenu kvadratnog metra po teškom i nepristupačnom terenu i otežanim uvjetima pa se nesreće događaju. Vilson Kulaš je 37 poginuli pirotehničar na poslovima razminiranja. Njegove kolege nisu bile raspoložene za razgovor rekli su da o potrebi promjene uvjeta i zakona o razminiranju govore godinama ali su reakcije zakonodavaca slabe. S tugom i bolom su se oprostili od poginulog kolege i otišli na novo radilište u Kusonje.
Ukupno su od mina u Hrvatskoj posljednjih 20 godina poginule 202 osobe.

Mato Višić, novinar radio “Bljesak” Okučani

U Okučanima obilježen dan državnosti

Dan državnosti  je blagdan koji se obilježava kao spomendan kada je Hrvatski sabor 1991. godine  donio  Ustavnu odluku o  proglašenju  samostalnom i neovisnom državom Republiku Hrvatsku.

            Dan državnosti je obilježen i u Okučanima polaganjem vijenca, palenjem svijeća i molitvom za sve poginule  i umrle branitelje i sve one koji su doprinijeli stvaranju neovisne države Hrvatske,  ispred središnjeg križa u Parku hrvatskih vitezova.

            Tom svečanom činu su nazočili općinski načelnik Aca Vidaković s djelatnicima općine, predsjednik općinskog vijeća Ivica Pivac s vijećnicima općinskog vijeća i načelnik Policijske postaje Okučani Zrinko Kapetanić.

Obavijest i javni poziv poreznim obveznicima poreza na nekretnine

Temeljem članka 20. stavak 2. Zakona o lokalnim porezima (“Narodne novine” broj 115/16), koji je stupio na snagu 01. siječnja 2017. godine, sve jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave pa tako i Općina Okučani, dužne su uvesti i naplaćivati porez na nekretnine.

Od 01.01. 2018. godine uvodi se porez na nekretnine te se ukida komunalna naknada.

Obavještavaju se porezni obveznici: 

 • da je predmet oporezivanja nekretnina (bez obzira da li je legalizirana ili ne i bez obzira da li je u zoni ili izvan građevinske zone)
 • da se nekretninom smatra:
 1. stambeni prostor- za trajno i povremeno stanovanje,
 2. poslovni prostor – prema stvarnoj djelatnosti,
 3. garažni prostor,
 4. drugi pomoćni prostori – koji služe glavnom prostoru koji ima svoju svrhu (zajednički dijelovi/prostorije, ljetne kuhinje, zimski vrtovi…),
 5. ostali prostori bez namjene – izvedeni prostori, ali bez namjene, izgrađeni objekti bez poslovanja,
 6. građevinsko zemljište koje se koristi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti,
 7. neizgrađeno građevinsko zemljište ako se nalazi unutar građevinskog područja – izdani akti, ruševina i započeta gradnja.
 • da se ne smatraju nekretninama – kao predmetom oporezivanja :
 1. gospodarske zgrade – nisu stambeni, poslovni, garažni ni drugi pomoćni prostori, a nemaju namjenu – smještaj oruđa, smještaj stoke, pod uvjetom da nisu u djelatnosti (poslovni prostor),
 2. privremene građevine,
 3. opća dobra: ceste, komunalna infrastruktura,
 • da je porezni obveznik svaka osoba koja nekretninu samostalno posjeduje ( u smislu Zakona to je vlasnik nekretnine) , ali i nesamostalni posjednik ako je porezna obveza pravnim poslom prenesena na nesamostalnog posjednika, ako se koristi nekretnina u vlasništvu općine, grada ili županije ili Republike Hrvatske, ako nema valjani pravni temelj posjedovanja nekretnine ili je vlasnik nepoznat,
 • da se porez na nekretnine obračunava na ukupnu neto podnu površinu nekretnine (prostora koji je oporeziv) sukladno propisu o uvjetima i mjerilima za utvrđivanje zaštićene najamnine, te na stvarnu površinu zemljišta,
 • da se godišnji iznos poreza po m2 obračunske površine nekretnine utvrđuje množenjem : vrijednosti boda (B) , koeficijent zone (Kz), koeficijent namjene (Kn), koeficijent stanja (Ks) i koeficijent dobi (Kd),
 • da se rješenje o porezu na nekretnine donosi do 31. ožujka za tekuću kalendarsku godinu prema stanju nekretnine i poreznog obveznika na dan 01. siječnja tekuće godine i takvo rješenje je na snazi dok ne nastane promjena koja je od utjecaja na utvrđivanje porezne obveze. Sve promjene koje nastanu tijekom kalendarske godine, a od utjecaja su na utvrđivanje porezne obveze ( tj. sve činjenice koje utječu na visinu obračuna i utvrđivanje osobe poreznog obveznika) , primjenjuju se od sljedeće kalendarske godine,
 • da se rješenjem o porezu utvrđuje porezni obveznik, iznos poreza po m2 obračunske površine, obračunska površina, ukupni iznos poreza i rokovi plaćanja.

Porez na nekretnine utvrđuju i naplaćuju tijela JLS na području kojih se nekretnina nalazi i prihod je te JLS. Stoga je Općina Okučani obvezna tijekom 2017. godine ustrojiti i voditi strukturiranu Evidenciju o nekretninama koje se nalaze na području Općine Okučani i o poreznim obveznicima plaćanja poreza na nekretnine.

Za prikupljanje podataka zadužen je Jedinstveni upravni odjel općine Okučani, koji ovim putem 

OBAVJEŠTAVA 

 vlasnike i korisnike nekretnina na području općine Okučani

da će DJELATNICI OPĆINE OKUČANI radi ustrojavanja i vođenja Evidencije, te radi pravilnog utvrđivanja činjenica bitnih za donošenje rješenja o porezu na nekretnine i zaduživanja obveznika plaćanja poreza, PRIKUPLJATI PODATKE NA TERENU 

do 31. listopada 2017. godine.

Člankom 59. Zakona o lokalnim porezima propisano je da ako porezni obveznik ne dostavi tražene podatke ili se oni bitno razlikuju od podataka kojima raspolaže Jedinstveni upravni odjel općine Okučani, a koji su preuzeti od Ministarstva financija RH – Porezne uprave, porezna obveza će se utvrditi na osnovi podataka kojima raspolaže Općina Okučani s najvišim koeficijentom utvrđenim Zakonom za stanje i dob nekretnine. 

Obrazac za dostavu podataka dostupan je na internetskoj stranici www.okucani.hr (u nastavku teksta), a može se dostaviti osobno predajom u općinu Okučani radnim danom u vremenu od 8:00 do 15:00 sati, zatim putem pošte na adresu Općina Okučani, Trg dr. Franje Tuđmana 1, 35430 Okučani, najkasnije do 31. listopada 2017. godine.

Pomoć u ispunjavanju obrasca, dodatne informacije i upute molimo da zatražite putem tel: 035/371-001, elektronički na e-mail:  www.okucani.hr ili osobno u zgradi Općine Okučani, II.kat.

OPĆINA OKUČANI – Jedinstveni upravni odjel

Dokument možete preuzeti klik na  Obrazac za dostavu podataka za porez na nekretnine

Dan općine i blagdan Sv. Vida 2017

U nazočnosti brojnih gostiju, na blagdan sv. Vida, nebeskog zaštitnika Župe Okučan koji je ove godine zbog svetkovine Tijelova prenesen na 16. lipnja, među kojima su bili Stjepan Bošnjaković i Damir Mirković,  zamjenici  brodsko-posavskog župana, saborski zastupnici Pero Ćosić, Marko Šimić i Ljubica Maksimčuk,  općinski načelnik u Staroj Gradiški Velimir Paušuić, općinska načelnica u Vrpolju Ankica Zmajić i predsjednik Općinskog vijeća u Gornjim Bogićevcima  Stjepan Šugić,  načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Ante Zovak,  Zrinko Kapetanić načelnik Policijske postaje Okučani i Miroslav Matić, načelnik Postaje granične policije Stara Gradiška, te  predstavnika  brojnih udruga i društava, održana je  pod predsjedanjem Ivice Pivca    svečana sjednica Općinskog vijeća konstituiranog u novom sastavu nakon   održanih lokalnih izbora.

Predsjednik Ivica Pivac, govoreći o rezultatima izbora,  izrazio je očekivanja da će vijećnici iz novog sastava Općinskog vijeća, kao što je to bio slučaj  u prethodnom mandatu,  konstruktivnim djelovanje  ostvariti dobru suradnju s  izvršnom vlasti  i raditi na dobrobit   stanovništva i Općine Okučani.

Općinski načelnik Aca Vidaković, sažeto je i jasno govorio o problemima s kojima su se susretali u proteklom periodu i teškoćama  koje  im je manje   novca u općinskom proračunu   donijela   porezna reforma, te zakoni zbog kojih su im propali  gotovi projekti i građevinske dozvole.  Unatoč tomu, kazao je  načelnik, ulagani su veliki napori da svi korisnici općinskog proračuna budu zadovoljni. Nažalost, istaknuo je, ne može se zaustaviti trend odlaska  ljudi, ali će  općinska vlast i dalje ulagati maksimalne napore i pomagati rad OPG-a i poduzetnika.

Da negativne trendova u  Općini Okučani, Brodsko-posavskoj županiji i  Slavoniji treba zaustaviti, ponajprije  orijentacijom na povlačenje sredstva i iz fondova EU i izvora u RH složili su se  zamjenik župna Stjepan Bošnjaković i saborski zastupnik Pero Ćosić, naglašavajući   da  treba ostvariti  sinergiju između jedinica lokalne samouprave i županijske razvojne agencije u pripremanju projekta za natječaje. Isto tako, smatraju da treba iskoristiti opredjeljenje  Vlade RH i  premijera Plenkovića da  pomogne  Slavoniji.

Općinski načelnik Aca Vidaković i predsjednik Općinskog vijeća Ivica Pivac su na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Srebrnu plaketu   Općine Okučani za 2017. godinu uručili Fra Marijanu Radmanu, Miloradu Oršuliću – Micanu i Slavku Kutliću.

Fra MARIJAN RADMAN, okučanski župnik, Plaketu je dobio za duhovni napredak vjernika župe sv. Vida Mučenika u Okučanima i zalaganje za izgradnju novog župnog ureda.

MILORAD ORŠULIĆ- MICAN, tajnik Općinskog vijeća, voditelj Dramske družbe sv. Vid Mučenik, suosnivač KUD-a „Tkanica“, jedan od inicijatora osnivanja i opremanja Spomen sobe VRO „Bljesak“ i pokretač danonoćnog čitanje Biblije – sv. Pisma u Okučanima.

SLAVKO KULIĆ Plaketu je dobio za volonterski rad u športu, naročito u NK „Psunj-Sokol“, političkom, društvenom i kulturnom doprinosu u općini Okučani.

Priznanja općine Okučani za 2017. godinu dodijeljena su:

OPG “ŠOKAC” iz Okučana vl. Zvonko Šokac za uspješne rezultate u proizvodnji rakije, likera i sokova od različitog voća i promidžbu općine Okučani u zemlji i inozemstvu.

JOSIPU AGATIĆU iz Caga za volonterski doprinos općini Okučani, a naročito u Mjesnom odboru Cage-Benkovac u razvoju društvenog, političkog i športskog života;

MARINKI BLAŽEVIĆ iz Vrbovljana za volonterski doprinos općini Okučani, a naročito u Mjesnom odboru Vrbovljani-Čovac u razvoju društvenog i političkog života;

SKD “PROSVJETA” PODODBOR OKUČANI zbog njegovanja i čuvanja kulturne baštine i tradicije Srba u Slavoniji, Spomen sobe Grigoru Vitezu i bogate etnografske zbirke predmeta sa ovih prostora;

IVANU GOLUBU iz Caga, za nesebično zalaganje za napredak općine Okučani u razvoju društvenog, političkog, kulturnog i športskog života. U ime nagrađenih na priznanjima se zahvalio fra Marijan Radman.

Kod spomen križa u Parku  hrvatskih vitezova, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve one koji su  živote utkali u slobodu Okučana i domovine Hrvatske, a u  župnoj crkvi sv. Vida Mučenika    misno slavlje predvodio je požeški biskup msgr. Antun Škovrčević.

Na svršetku misnog  slavlja župnik Fra Mario u znak zahvalnosti za pomoć u izgradnji župne kuće uručio je biskupu znakovite darove a jednako tako i načelnik Općine. Nakon svete mise vjernici su pokraj crkve imali mogućnost sudjelovati na prigodom programu i malom domjenku, dok su svećenici prvi puta bili sustolnici u novom župnom domu.

Središnji događaj  bio je blagoslov  nove zgrade župne kuće  koji je obavio biskup Škvorčević, a suslavili domaći župnik fra Mario Radman i  svećenici novogradiškog dekanata.

Požeška biskupija donijela je odluku o izgradnji župnog stana pored nove župne crkve, obnovljene nakon razaranja u Domovinskom ratu. Fra Mario Radman, okučanski župnik predstavio je biskupu, svećenicima i okupljenim vjernicima, među kojima je bio i načelnik Općine Aca Vidaković, novo zdanje, čija je gradnja započela prije više godina. Posebnu zahvalu izrazio je požeškom biskupu za inicijativu u gradnji, Požeškoj biskupiji za cjelovito pokriće troškova a Uredu za gradnju Požeške biskupije na čelu s predstojnikom Ivicom Žuljevićem za koordiniranje svih radova. Biskup je u pozdravu izrazio radost što o blagdanu sv. Vida prigodom 20. obljetnice Požeške biskupije i 30. obljetnice postojanja Župe Okučani možemo blagoslovom predati Bogu novu župnu kuću koja treba služiti zajednici vjernika u njezinoj izgradnji.

Prigodom obreda blagoslova pjevao je župni zbor i časne sestre, a bili su mu nazočni čelni ljudi Općine Okučani i  Brodsko-posavske županije, ministranti, članovi Nanbudo kluba Slavonija, župljani, te paroh novogradiški Ognjen Tenđerić i okučanski pravoslavni svećenik Dragan Antonić predstavnici slavonskog episkopa Jovana Ćulibrka.

U središtu Okučana su se okupile udruge koje djeluju na području Okučana. Bila je to i prilika da se članovi udruga druže, međusobno i s građanima, te da  prezentiraju svoj rad. Okupili su se članovi Nanbudo kluba Slavonija Okučani,Lovačke udruge “Vepar”, Društva “Duga”, NK “Psunj Sokol”,  biciklisti BK „Sveti Franjo“ te ribiči udruge „Pastrva“ koji su svoje prijatelje mještane počastili ukusnim ribljim specijalitetima. Mještanima su se predstavili i članovi KUD-a Tkanica Okučani te izvorna pjevačka skupina umirovljenika Nova Gradiška.