HODOČAŠĆE U LOURDES I FATIMU

Uz Božju pomoć i Blažene Djevice Marije, na blagdana Gospe Lurdske, 11. veljače (2017. godine), nakon jutarnje mise u kapelici sv. Marije de Matias kod časnih sestara, ispred kipa Gospe Lurdske (u perivoju samostana časnih sestara),  krećem u veliko Marijansko svetište LOURDES  koji se nalazi u Francuskoj, u povodu 25-te obljetnice hodočašća Hrvatske vojske u Lourdes, gdje ih želim dočekati. Taj put je prema mom PLANERU PUTOVANJA (rute puta) dug 1927 km i trebao bih ga preći za 60 dana hoda.

Kako se ove, 2017. godine obilježava 100-ta obljetnica Gospinih ukazanja u Fatimi koja se nalazi u Portugalu, ako bude Božja volja, put ću nastaviti prema tome  Gospinom svetištu, što je dodatnih oko 950 km koje bih trebao prepješačiti za dodatnih 30 dana. Blagdan Gospe Fatimske je  13. svibnjai toga dana ću biti tamo.

                Sa sobom nosim potpisano i župnim pečatom ovjereno POPRATNO PISMO našega župnika fra Maria Radmana prevedeno na slovenski, talijanski, francuski,  španjolski ali i na engleski jezik.

Pokrovitelji ovog  hodočašća su Općina Okučani, Župni ured sv. Vid Mučenik, Komunalno poduzeće  “Sloboština”, a medijski pokrovitelji su radio “Bljesak” Okučani i “Novogradiški godišnjak” Nova Gradiška.

Nisam vjernički fanatik, nego nastojim biti praktičan, bar, koliko toliko dobar vjernik, a ovo hodočašće nije  avanturističko, nego pokorničko u kojem ću tjekom cijeloga puta nastojati moliti za brojne nakane od kojih bih izvojio nekoliko:

za svoju obitelj i sve obitelji kojima je molitva potrebita,

za našu, okučansku župa i one koje su ranjene u Domovinskom ratu,

za domovinu Hrvatsku i teški položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini,

za mir u svijetu, sa željom da rat zauvijek prestane

te  zahvalliti za sve dobro  što nam je Bog darovao, ali i ono manje dobro.

Tako ću u 90-etak dana prepješačiti oko 3.000 km a uz put izmoliti 1.000 krunica

Na kraju krajeva, cijeli naš život je jedno veliko hodočašće, a mi u njemu hodočasnici.

Bez truda, znoja, žuljeva i patnje se ne može doći do željenog cilja, u zagrljaj Dobroga Boga,  Majci Nebeskoj i Svih svetih.

INFORMATIVNA RADIONICA ZA OPG S PODRUČJA OPĆINE OKUČANI

Sinoć je u općinskoj vijećnici općine Okučani održana informativna radionica kojoj je nazočilo pedesetak nositelja OPG s područja općine Okučani.

Na samom početku općinski načelnik Aca Vidaković je pozdravio nazočne i kazao kako će općina Okučani podržavati i  poticati  obiteljska poljoprivredna gospodarstva, tako što će sufinancirati – financirati izradu projektne i natječajne dokumentacije.

Potom je riječ predao voditeljici info-radionice  Senki Vranić, direktorici Konzultantske tvrtke “Sintagma” iz Nove Gradiške.

Ona je nazočne upoznala s mjerama 6.1 koja se odnosi na potporu mladih poljopriednika i mjerom  6.3 koja se odnosi na male OPG.

Između ostalog kazala je kako se  Programom ruralnog razvoja RH za razdoblje od 2014. – 2020. nastoji potaknuti konkretnost poljoprivrede, uspostaviti održivo upravljanje prirodnim resursima te osigurati uravnotežen razvoj ruralnih područja.

Slijedeća radionica je zakazana za 17. veljače ove godine.