Predavanje o ekološkoj proizvodnji lješnjaka i oraha u Okučanima

Sinoć je u organizaciji općine Okučani održano predavanje o ekološkoj proizvodnji lješnjaka i oraha. Magistar voćarstva Ivan Miličević, savjetnik za ekološku poljoprivredu sa dvadesetogodišnjim iskustvom na mnogim domaćim i međunarodnim projektima održao je predavanje o pripremi zemljišta, gnojidbi, sadnji, uzgoju, zaštiti i izboru sorti oraha i lijeske.

Nakon predavanja zainteresiranim voćarima ostavljena je mogućnost da se informiraju i o drugim pitanjima vezanim za voćarstvo kao i za ulazak u Upisnik za ekološku proizvodnju.

Dani kruha u Dječjem vrtiću “Bljesak” Okučani

U Dječjem vrtiću “Bljesak” Okučani danas je održana svečana priredba povodom Dana kruha i plodova zemlje.

Župnik župe sv. Vida Okučani fra Mario Radman blagoslovio je djecu i kruh. Roditelji, braća i sestre mališana uživali su u recitacijama, dječjim pjesmicama o plodovima jeseni koje su oni zajedno sa svojim tetama pripremili za ovu prigodu.

Otkriveno spomen obilježje masovne grobnice “Bodegraj”

Jučer je u Bodegraju otkriveno spomen obilježje, mjesto masovne grobnice gdje su 30. rujna 1991. godine mučki ubijeni supružnici Marija i Stanko Šajnović te njihov sedmogodišnji sin Renato.   

Spomen obilježje su otkrili Ministar Tomo Medved i unuk pokojnih supružnika Šajnović Ivan. Skulptura predstavlja raspuklinu u obliku križa s likom golubice bez glave što simbolizira prazninu, patnju i žrtvu hrvatskog naroda tijekom Domovinskog rata i takva je prva postavljena u Vukovaru, a prepoznatljiv je znak svih masovnih grobnica u Hrvatskoj.

Nazočnima su se obratili u ime Općine Okučani načelnik Aca Vidaković, u ime predsjednika Vlade RH ministar Tomo Medved, u ime predsjednika sabora saborski zastupnik Pero Ćosić te u ime predsjendice RH župan Brodsko-posavske županije dr. Danijel Marušić. 

Molitvu za duše ubijenih članova obitelji Šajnović i sve žrtve koje su dale život za Hrvatsku su predvodili vojni i policijski kapelan vlč. Željko Volarić i župnik župe Sv. Vida fra. Mario Radman koji su nakon toga i blagoslovili spomen obilježje.

Zajednički vijenac su podno spomen obilježja položila izaslanstva Udruga iz Domovinskog rata i članovi obitelji žrtava, Izaslanstvo predsjednice RH, Hrvatskog sabora i Vlade te Izaslanstvo Općine Okučani, načelnik Aca Vidaković i predsjednik općinskog vijeća Ivica Pivac.
Ministar Medved je poručio kako smo dužni promicati istinu, koja će biti potpuna tek kada se utvrdi tko je i zašto ubio ove nevine ljude koji su voljeli svoj narod i bili vjerni svojoj obitelji. Očuvanje spomena na njih obveza je društva i države.

Infrastrukturni radovi na području Općine Okučani

Od početka 2019. godine na području Općine Okučani odvija se mnogo infrastrukturnih radova. U posljednje vrijeme odvijaju se radovi na Domu kulture u Okučanima te Društvenom domu u  Cagama. U tijeku su  radovi na uređenju Ulice Kamila Kolba te kolne i pješačke površine na Trgu dr. Franje Tuđmana. Uz asfaltiranje Ulice Kamila Kolba riješit će se i problem ulaska vozila s pacijentima Doma zdravlja te parkiranje tih vozila. Bit će uređeno 14 parkirnih mjesta. Završeno je uređenje ŽC Bodegraj-Lađevac koja vodi prema Novskoj.  Također su u tijeku radovi na završetku kanalizacijske mreže na odvojcima Ulice Stjepana Radića, Grigora Viteza i lijeve strane Ulice 121. brigade HV.