NK "Psunj - Sokol"

grb NK Sokol 
 
 

Iste godine,grupa mladića iz tog Društva pravi nogometno igralište pravilnih dimenzija na terenu “Šicarna” (Negdje u gornjem dijelu  današnjoj  ulici  Ante Starčevića), s  desne strane, pošto taj dio nije bio izgrađen
Osnivaa se  N.K.”Okučanski športski klub” ili  N.K. “OŠK” koji igra nogometne utakmice protiv klubova iz Garešnice, Daruvara, Kostajnice i drugih mjesta. Tako djeluju do 1941. godine, dakle, do početka II. svjetskog rata. (Ove podatke je autor članka, Željko Đurić)  dobio od  igrača koji su igrali za  N.K.”OŠK”.  Posljednji iz tih generacija,  Vlahović, umro je 1993. godine i sahranjen je na mjesnom groblju u Okučanima.
Dvije godine  po završetku II. svjetskog rata , dakle 1947.,  više  zaljubljenika u nogomet nogomet (Milan Drača, Ivan Vukelić, Milan Bižić,I vica Piplek  i dr.) okupljaju dvadesetak mladića i osnivaju N.K.”Psunj” Okučani.
Iste godine, N.K.”Psunj” se natječe u Općinskoj ligi Nova Gradiška.U toj generaciji igraju Josip Magđinski, Ivica Požega, Nikola Vukojević, Milan Vitez,J oco Ogorelica, Zdenko Tropan, Savo i Mišo Drača, Tomislav Vendli, Tomislav Homan i dr.

Nakon 4-5 godina, NK “Psunj” se kao prvak  “seli” u viši stupanj natjecanja, te igra protiv poznatih momčadi: NK”Udarnik” Nova Gradiška, NK”Slavonac” Nova Kapela, NK”Slavonija” Slavonska Požega,  NK “Slavija” Pleternica, NK “Amater” Slavonski Brod, NK”Željezničar” Slavonski Brod,N K”Crvena Zvijezda”, Slavonski Brod (današnji NK”Marsonija”), te  klubova  iz Oriovca,   Sibinja,Podvinja, Nuštra, Čepina i dr.
U to vrijeme za NK “Psunj” i gra Mišo Drača, koji na preporuku predsjednika Kluba, Ivice Pipleka (istovremeno i povjerenik NK “Dinamo” Zagreb) odlazi u NK “Dinamo” ,  gdje igra sa generacijom poznatih igrača( Franjo Volfl, Ivica i Drago Horvat, Zlatko Čajkovski, Cizarić, Dvornić i dr.).
Igrao je vrlo uspješno (desno krilo) sve do teže ozljede koljena koja ga je odvojila od nogometa, a on se preselio u Osijek. Umro je 2003. godine i  sahranjen je na mjesnom groblju u Okučanima.

 

NK-PSUNj-SOKOL-Okucani

U sačuvanom izvješću iz 1955. godine između ostalog piše: “Š.D. “Psunj” odigrao je 29 utakmica. Od toga je 14 prvenstvenih, 11 prijateljskih i 4  kup utakmice. Zabilježene su 4 prvenstvene pobjede a 2 utakmice su završile nerješenim rezuiltatom. Omjedr zgoditaka je 42:37. Na prijateljskim utakmicama zabilježeno je 6 pobjeda a 3 su odigrane nerješeno.  Gol razlika je 89:66…”

              Nakon desetak godina natjecanja u međuopćinskoj ligi, Klub se zbog izvjesnih poteškoća “spušta”  u niže općinske lige, ali  niti u  jednom trenutku nije prekidao natjecanje, već se pokušavao kvalitetnije organizirati te ponovo zaigrati u međuopćinskoj ligi.

                I  uspi je zahvaljujući  jednoj  vrlo kvalitetnoj  generaciji  u prvenstvenoj sezoni 1983./84.godine kada osvaja  prvo mjesto u općinskoj ligi, te se nakon kvalifikacija plasiraju u međuopćinsku ligu. Kvalifikacijske utakmice su odigrane protiv  NK “Papuk” Velika ( danas poznat kao NK” Kamen Ingrad”). U Velikoj je rezultat bio 3:1  za domaćina, a u Okučanima 3:0  za NK “Psunj”. U toj generaciji su igrali nogometaši Željko Đurić i Dražen Mlinek (i danas sportski aktivisti u Okučanima).

                Tada se u  toj ligi  natječu klubovi iz bivših Općina: Novske , Nove Gradiške, Slavonske Požege, Slavons-kog Broda, Kutjeva, Jakšića, Ukrine, Koraća, Nove Kapele, Topolja, Gundinaca, Andrijevaca, Kule i dr.
Sve do rata 1991. godine, Klub je uspješan u tom stupnju natjecanja, a ratna zbivanja  primoravaju Klub staviti u stanje “mirovanja”.

              Po završetku Domovinskog rata, 1995. godine, registrira se pionirska  momčad s kojom se počinju igrati  na  službenom prvenstvu.  Nakon dvije godine saziva  Izborna  skupština Kluba na kojoj se izabire Uprava  Kluba (Ivica Piplek, Antun Mlinek, Dražen Japundžić,T omislav Bareta, Dragan Bošnjak, Dražen Mlinek, Željko Đurić). Na toj Skupštini je donesena odluka da se uz ime Kluba “Psunj” doda i “Sokol” u spomen na hrvatske  sokolove – branitelje.
Nakon toga  upućen je javni poziv  svim zainteresiranim mladićima da pristupe trenizima. Odaziv je bio velik, njih preko  40. Izvršena je selekcija  i  pristupilo se registriraciji  igrače u Nogometnom središtu ,Nova Gradiška.
Krećenulo se  s  natjecanjem u 2. županijskoj nogometnoj ligi – zapad , a 2003. godine, kao prvaci te Lige,  NK “Psunj Sokol” se plasira  u 1. županijsku nogometnu ligu Brodsko-posavske Županije gdje se i danas natječe u tri kategorije (pioniri, juniori i seniori).
Važno je napomenuti da smo stručni nogometni rad proširili i na predpionire, kao i na djevojčice, koje su već tradicionalno, tri godine sudionice Festivala ženskog nogometa u Lepoglavi.

 

P8302902

 

Nogometaški NK”Psunj Sokol” 2009. godine s upravom kluba i općinskim načelnikom. Stoje s lijeva na desno: Kljajić, Kašljević, Stanić, Bartolović, Jurić, Babić,Lovrenović, Ilinović i Pupić. Čuče: Đanić, Tomić, Dujmić, Brtan, Lipovac i Zirdum. Leži: Debeljak.

 

NK-PROLJECE-2008.

© Copyright 2020. Općina Okučani. Sva prava pridržana. Designed By WarpTheme