SVEČANO OBILJEŽEN 12.MEMORIJAL "RIS U SRCU" U OKUČANIMA I ČOVCU

ris u srcu 2022Dostojanstveno je danas 6.rujna 2022.godi.,bilo u Parku hrvatskih vitezova u Okučanima. Članovi Udruge specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata "Ris" Kutina-podružnica Novska, Udruga ratnih veterana prve gardijske brigade “Tigrovi” i općina Okučani su danas organizirali 12. memorijal "Ris u srcu" u spomen na poginule suborce Željka Šlata i Tugomira Brajkovića.

Kod Spomen obilježja "Kristalne kocke vedrine" odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu paljenjem lampiona i molitvom a žrtvi su se poklonili članovi obitelji poginulih branitelja,predstavnici Udruge specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata RIS-Kutina-podružnica Novska, članovi Zajednice Udruga Veterana Vojne Policije Iz Domovinskog Rata RH, Udruge ratnih veterana Tigrova, predstavnici hrvatskog časničkog zbora iz Novske, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Brodsko – posavske županije Antun Zdunić, predstavnici okučanske UDVDR koje je predvodio predsjednik Branko Šimonji, predstavnici i vijećnici općine Okučani koje su predvodili načelnik Aca Vidaković i predsjednik Općinskog vijeća Ivica Pivac. Uz predstavnike braniteljskih udruga grada Novske nazočan je bio i zamjenik gradonačelnice Siniša Kesić.

Program komemoracije vodio je Darko Josić, predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata Ris- Kutina, podružnica Novska i tom prigodom zahvalio svima koji su se odazvali i ove godine obilježavanju obljetnice. Memorijalu je također nazočio i izaslanik ministra hrvatskih branitelja RH Tome Medveda, Dinko Tandara, kao i izaslanik ministra unutarnjih poslova RH Davora Božinovića, pripadnik postrojbe Marko Brtan. Sestre poginulog Željka Šlata bile su i ove godine na memorijal.


Pokojni Željko je za vrijeme akcije bio na bolovanju zbog upale pluća ali kad je saznao da su njegovi suborci otišli na teren je pobjegao kroz prozor i pridružio svojoj ekipi, nažalost tu u Čovcu je položio život na oltar domovine. U župnoj crkvi sv. Vida župnik fra Ivo Brezović služio je svetu misu, a obilježAVANJE 12. memorijala "Ris u srcu" nastavljeni su u Čovcu gdje su, u spomen na žrtvu Željka Šlata i Tugomira Brajkovića, pripadnici spomenutih postrojbi podigli spomen ploče i svake godine na obljetnicu njihove pogibije komemoracijom i prigodnim programom se prisjete poginulih suboraca. Nakon minute šutnje za sve poginule hrvatske branitelje položeni su vijenci, cvijeće i upaljene svijeće te je uslijedila molitva za poginule pripadnike Risova i Tigrova u Domovinskom ratu.

Podsjetimo prije 31 godinu oni su zajedno sa pripadnicima svojih postrojbi iz smjera Novske oslobađali Čovac, Vrbovljane i dio okupiranih Okučana. U isto vrijeme s istočne strane prema ovom dijelu dobro su napredovali novogradiški branitelji. Cilj je bio koordiniranom akcijom osloboditi cijelo okučansko područje, međutim Risovi i Tigrovi su naišli na snažan otpor znatno jačih i za razliku od njih dobro naoružanih četnika te su u Čovcu poginuli njihovi suborci Željko i Tugomir. Tijelo Tugomira Brajkovića su uspjeli izvući, međutim tijelo poginulog Željka Šlata nisu. Tek nakon šest mjeseci uspjeli su dobiti njegove posmrtne ostatke u razmjeni.  Autor: tekst i foto; Radio Bljesak

FOTO GALERIJA

© Copyright 2020. Općina Okučani. Sva prava pridržana. Designed By WarpTheme