U Okučanima se danas obilježava 28. obljetnica vojno redarstvene operacije „Bljesak”: Ovo je jedna od ključnih akcija Hrvatske vojske

IMG 9565Svečano i dostojanstveno danas se obilježava 28. obljetnica vojno redarstvene operacije „Bljesak”, veličanstvene akcije Hrvatske vojske i Specijalne policije RH koja je započela 1. svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1., 2. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.

U operaciji su prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

U manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.
Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je ili od posljedica ranjavanja 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Vojno-redarstvena operacija “Bljesak” prethodila je operaciji “Oluja”, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.

 

Državni vrh u Okučanima

Središnja svečanost održana je u Memorijalnom kompleksu ‘Kristalne kocke vedrine’ u Okučanima.

Na spomen obilježje prvi vijenac položilo je izaslanstvo obitelji hrvatskih branitelja poginulih u „Bljesku” i umrlih od posljedica ranjavanja, ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovali u ovoj akciji te predstavnici udruga iz Domovinskog rata, potom državni vrh te izaslanstvo općina, gradova i županija.

Na svečanosti su bili predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković uz brojne članove vlade, saborske zastupnike te predstavnike braniteljskih udruga.

– Danas je važno da mladim generacijama prenesemo ključne trenutke Domovinskoga rata da se kao narod i kao društvo prisjećamo ključnih trenutaka bez kojih ne bi bilo slobodne Hrvatske kakvu imamo danas, poručio je Andrej Plenković.
– Bilo je i prije osloboditeljskih akcija, ali ovo je bila jedna od ključnih, prethodila je „Oluji” i bilo je potpuno jasno da će ovdje projekt velike Srbije – pasti, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Dodao je kako je danas Hrvatska snažna država, koja je ostvarila sve svoje velike ciljeve.

– Općina Okučani je općina u koju dolaze živjeti mlade obitelji, na kraju krajeva Okučani su općina tolerancije i međusobnog poštovanja. Ono što je bitno je da nam taj „Bljesak” ostane u srcu, da nikad ne zaboravimo na koji je način i kako je teško rođena hrvatska domovina. Zato je iznimno važno da svake godine dolazimo iskazati dužno poštovanje svima onima koji su svoje živote uložili u temelje naše domovine. Poslijeratni Okučani su „izniknuli” iz pepela, slična je situacija i s ostalim općina koje se nastoje razvijati i rasti – istaknuo je, između ostalog, župan Danijel Marušić. Izvor: www.radiong.hr / autor: Sanja Bukvić

OPŠIRNIJE / FOTO GALERIJA

© Copyright 2020. Općina Okučani. Sva prava pridržana. Designed By WarpTheme