POZIV na predavanje radi mogućnosti prijave obiteljskih kuća za energetsku obnovu

zgrada opcinePoštovani žitelji općine Okučani, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je objavio uvjete i kriterije za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća 2024. godine.

Dođite 9. siječnja 2024 godine u 18:00 sati u općinsku vijećnicu u Okučanima na predavanje o uvjetima i kriterijima prijave na natječaj.

Prijaviti se mogu vlasnici i suvlasnici čije kuće imaju do 600 m2 ili do tri stambene jedinice, pri čemu je više od 50% površine namijenjeno stanovanju. Da biste bili prihvatljivi prijavitelji, morate imati prebivalište, uredno vlasništvo te dokaz da je objekt u potpunosti legalan.

U slučaju da je vaša kuća oštećena potresom, postoji mogućnost dobivanja 80% prihvatljivih troškova investicije. Građani čije kuće nisu oštećene potresom mogu računati na 60%-tno sufinanciranje. Maksimalni iznos poticaja iznosi 62.120,00 eura po prijavi, ovisno o postotnom učešću i mjerama koje će se primijeniti kod energetske obnove.

Bespovratna sredstva su dostupna vlasnicima obiteljskih kuća za mjere povećanja toplinske zaštite ovojnice, uključujući bolju toplinsku izolaciju vanjskih zidova i krova te zamjenu vanjske stolarije. Također, sredstva se dodjeljuju za ugradnju dizalica topline, sunčanih toplinskih kolektora te kotlova na pelete.

Za građane koji odluče ugraditi fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije, Fond će sufinancirati 50% sredstava. Posebno je važno napomenuti da građani koji planiraju kupiti električno vozilo i odluče se za solarnu elektranu imaju mogućnost dobivanja sredstava za kućnu punionicu.

Fond će kao prihvatljive i opravdane troškove prihvaćati:

• izvođenje radova, što uključuje nabavu i ugradnju materijala
• izvođenje radova, što uključuje nabavu i ugradnju sustava i opreme,
• nabave usluge pomoći tijekom prijave na Poziv ( do 60%, odnosno maksimalno 250€)

Važna napomena je da obiteljske kuće čija će se energetska obnova poticati, osim u slučaju sufinanciranja fotonaponske elektrane, moraju biti energetski certificirane. U slučaju cjelovite energetske obnove ili povećanja toplinske izolacije vanjske ovojnice, kuća mora biti energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj. Ako se ugrađuju sustavi grijanja/hlađenja i pripreme potrošne tople vode korištenjem obnovljivih izvora energije, energetski razred obiteljske kuće mora biti C ili bolji u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Načelnik općine Okučani
Aca Vidaković

© Copyright 2020. Općina Okučani. Sva prava pridržana. Designed By WarpTheme