U Okučanima obilježena 27. obljetnica VRO Bljesak: “Ovo je velika pobjeda Hrvatske vojske”

okucani bljesak 2022U Okučanima je danas svečano obilježena 27. obljetnica vojno redarstvene operacije „Bljesak”; akcije Hrvatske vojske i Specijalne policije RH koja je započela 1. svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1., 2. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.

U operaciji su prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja. U manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.
Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je ili od posljedica ranjavanja 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Podsjetimo, vojno-redarstvena operacija “Bljesak” prethodila je operaciji “Oluja”, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Obilježavanje u Okučanima je počelo intoniranjem hrvatske himne kod spomen-obilježja “Kristalna kocka vedrine”, a zatim su pročitana imena 42 branitelja poginula u akciji Bljesak. Vijenac su prvi položili članovi obitelji poginulih te braniteljskih udruga. Okupljeni u Okučanima minutom šutnje potom su odali počast braniteljima koji su poginuli u “Bljesku” . Potom su dva MiG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili prelet nad spomen obilježjem “Kristalna kocka vedrine”.

Vijenac je položio i predsjednik Zoran Milanović. “Na današnji dan hrvatski junaci su oslobodili ovaj dio Hrvatske i nakon akcije Maslenica omogućili da se Hrvatska konačno spoji i oslobodi”, poručio je:

OPŠIRNIJE / FOTO GALERIJA

© Copyright 2020. Općina Okučani. Sva prava pridržana. Designed By WarpTheme

Please publish modules in offcanvas position.