DAN OPĆINE OKUČANI: Rezultat dobrog upravljanja, rada i zajedništva su bolji Okučani

IMG 6832OKUČANI, 15. lipnja 2024. – Cijeli vikend Okučani su znaku brojnih događanja organiziranih u povodu obilježavanja Dana općine i 27. obljetnice njenog ustroja, te misnim slavljima u povodu blagdana sv. Antuna i župnog blagdana sv. Vida.

Brojni uzvanici i gosti okupili su se u petak na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj pod predsjedanjem Ivice Pivca. Iako je potvrđen kontinuitet razvoja i unapređenja ukupnog života stanovništva načelnik Aca Vidaković ukazao je na nužnost završetka komunalne infrastrukture, što prije svega podrazumijeva završetak sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.

Nazočni su bili: Pero Ćosić, saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine Brodsko-posavske županije i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Dinko Tandara, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i Ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Ivan Tucić, županijski pročelnik za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje kao izaslanik župana Dr. Danijela Marušića, Antun Valić, načelnik PU Brodsko-posavske, Velimir Paušić,Vitomir Žakić i Igor Jurišić općinski načelnici u Staroj Gradiški, Cerniku i Vrbju, Milan Brkanac i Željko Klarić, predsjednici Općinskih vijeća u Vrbju i Gornjim Bogićevcima, Domagoj Šejatović, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje te drugi uzvanici i predstavnici udruga, ustanova i institucija.

Ivica Pivac u svom je govoru istaknuo da je ovo posljednja svečana sjednica Općinskog vijeća u ovom sazivu i iskoristio priliku da se na suradnji zahvali njegovim članovima, djelatnicima Općinskog upravnog odjela i načelniku Aci Vidakoviću, udrugama, katoličkoj i pravoslavnoj vjerskoj zajednici. Rezultat uspješne suradnje i zajedništva, kazao je, poboljšanje je života stanovništva.

Govoreći o realiziranim projektima i projektima koji su u tijeku te prioritetima za naredno razdoblje načelnik Aca Vidakivić kazao da je općinski proračun u 2023. godini iznosio 1,7 , a da je planirani u 2024. godini 4,8 milijuna eura.

 

IMG 6821

Projekti koji život znače

– Radi se krucijalnim i projektima od vitalne važnosti za našu općinu. Vjerujem da ćemo u dvije godine izgraditi ono što je najznačajnije, riješiti komunalnu infrastrukturu, vodovod i pročistač otpadnih voda jer bez njih ne možemo ići naprijed. Potpisan je ugovor izgradnju kanalizacijske mreže u vrijednosti 6 milijuna eura i za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda 2,5 milijuna eura – kazao je načelnik Aca Vidaković.

Dodajmo da nije zaboravljena izgradnja ostale komunalne, ali i društvena infrastrukture. Izdvojimo održavanje i modernizaciju prometnica i nogostupa, modernizaciju javne rasvjete u Okučanima i postavljanje solarne elektrane na zgradi vrtića.

Načelnik veoma značajnim smatra projekt „Zaželi“ – Snaga zajednice u kojem je zaposleno 25 djelatnika koji skrbe o 150 korisnika te program poticanja poduzetništva.

Ono s čime se u ovoj općini mogu pohvaliti je poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji s 5.000 eura, sufinanciranje boravka djece u vrtiću tako da roditelji mjesečno plaćaju samo 40 eura, nabavu radnih materijala za učenike Osnovne škole Okučani i dodjelu 10 učeničkih stipendija. Dodjeljuje se novčana naknada za nabavku opreme za novorođeno dijete, a prošle godine 476 umirovljenika je prvi put dobilo božićnicu u iznosu od 40 eura. Kao i prijašnjih godina potpore su dobile udruge i vjerske zajednice.

Općinski načelnik Aca Vidaković zahvalio je svima koji doprinose razvoju i stvaraju bolje uvjete za život stanovništva.

Zadovoljstvo što se nakon Domovinskog rata život u Okučanima normalizirao i što su danas stvoreni dobri uvjeti za život domicilnog stanovništva i naseljenih Hrvata, zahvaljujući ljudima koji vode Općinu i Vladi RH koja svojom politikom potpore Slavoniji unapređuje i okučanski kraj, izrazio je Pero Ćosić. Dobru suradnju Općine Okučani i brodsko-posavske županije potvrdio je Ivan Tucić i kazao kako ona i ubuduće neće izostati.

IMG 6916

Općinska priznanja

Ni ove godine nisu izostala općinska priznanja koje je dodijelilo Općinsko vijeće. Uručili su ih načelnik Aca Vidaković i predsjednik Općinskog vijeća Ivica Pivac. Dobili su ih Brankica Korać za nesebičan i predan dugogodišnji volonterski rad u KUD-u „Tkanica“ i rad s mladima u glazbenom obrazovanju, Slavko Krištić za volonterski rad u DVD-u Okučani i požrtvovnost u spašavanju života i imovine kod elementarnih nepogoda, rad u Udruzi umirovljenika i Udruzi Posavljaka i Ivan Jakšić za aktivan rad i doprinos u razvoju zajednice u ŠRU “Pastrva” Okučani te Udruzi Vojvođanskih Hrvata.

U prigodnom programu nastupili su pjesnici Pejo Šimić i Zrinko Kapetanić i KUD „Tkanica“.

Nakon svečane sjednice u Spomen parku “Hrvatskih vitezova “ kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u VRO „Bljesak“ Kristalne kocke vedrine položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz molitvu fra Ive Brezovića za sve poginule branitelje, a sveta misa održana je u župnoj crkvi Sv. Vida.
Izvor: www.novagra.hr, Autori: Tekst: Franjo Samardžić, Foto: Jakša Samardžić

 

 

 

 

 

 

 • IMG_6787IMG_6787
 • IMG_6789IMG_6789
 • IMG_6792IMG_6792
 • IMG_6808IMG_6808
 • IMG_6810IMG_6810
 • IMG_6813IMG_6813
 • IMG_6821IMG_6821
 • IMG_6824IMG_6824
 • IMG_6832IMG_6832
 • IMG_6837IMG_6837
 • IMG_6872IMG_6872
 • IMG_6873IMG_6873
 • IMG_6874IMG_6874
 • IMG_6888IMG_6888
 • IMG_6909IMG_6909
 • IMG_6916IMG_6916
 • IMG_6921IMG_6921
 • IMG_6925IMG_6925
 • IMG_6931IMG_6931
 • IMG_6937IMG_6937
© Copyright 2020. Općina Okučani. Sva prava pridržana. Designed By WarpTheme