Danas je pravoslavni Božić: Mir Božji, Hristos se rodi

136373942 10158222387798978 6853532107597491126 oPravoslavni vjernici širom svijeta danas slave Božić. Tako su jučer okučanski pravoslavni vjernici zapalili badnjak i obilježili početak proslave Badnje večeri te najavili dolazak Božića. Slavi se tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Krista – vjernici ga proslavljaju tako što idu na bogoslužje u crkvu koje počinje jutarnjom liturgijom, a potom odlaze kući gdje objeduju s ukućanima.

Prema običajima, pripreme za Božić počinju 40 dana prije 7. siječnja, kada počinje Božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tijela pred najradosniji događaj u pravoslavlju.

Paljenje Badnjaka nakon služenja svečane službe i darivanja djece bombonima i orasima, zaokružuje 40 dnevnu pripremu popraćenu brojnim običajima koje pravoslavni vjernici imaju ususret blagdana Božića.

Tog dana blaguju u svom domu s polaznikom, izabranim gostom – uobičajeno je da je to muško kršteno dijete. Žene pripreme bogatu božićnu trpezu, a ručak je svečan i bogat te za stolom okuplja cijelu obitelj. Jede se voće, povrće, meso, razne pečenice, kruh, hladetina, peciva i brojna druga jela.

Poslije ručka običaj je otići čestitati rodbini i prijateljima, a potom ostalim mještanima.

Mir Božji, Hristos se rodi

© Copyright 2020. Općina Okučani. Sva prava pridržana. Designed By WarpTheme

Please publish modules in offcanvas position.