Povijest općine

okucani povijest
Već od 6. St. prije Krista ovi prostori su naseljeni. Na desnoj obali rijeke Sloboštine kod Okučana pronađeni su ostaci iz rimskog doba, predmeti i novac. Iskopine u Benkovcu i Cagama svjedoče o rimskom naselju.

U ranom srednjem vijeku bijaše feudalni posjed Lišnica uz rijeku Lešnicu (Leznik, Lješnica) raniji naziv za rijeku Sloboštinu. /U tom dijelu općine Okučani i danas postoji naselje koje se zove Lještani/. Vlasnik posjeda je bio Okuč, otac bana Okuča, po kojem mjesto Okučani nosi naziv iz srednjeg vijeka.

Kanonskom vizitacijom iz 1334.god. oko rijeke Sloboštine spominju se crkve: sv. Katarina, sv. Ladislav, sv. Marija, što je dokaz da je na području Okučani bilo više katoličkih crkava.

S dolaskom Turaka na područje Okučana (oko 1536.g.) dolazi do promjene u vjerskom i etničkom sustavu stanovništva. S Turcima iz područja Bosne dolaze i Vlasi i pravoslavci, Hrvati napuštaju prostor Okučana.

Zbog netrpeljivosti došljaka naspram Hrvata kazuje i nemogućnost izgradnje katoličke crkve sve do 1906. godine. Pravoslavni žitelji branili su gradnju crkve, no kada se ipak pristupilo njenoj gradnji, a morala je biti manja od pravoslavne, žandari su osiguravali izvođenje radova. Tememlje za crkvu sv. Vida iskopali su katolici iz Gornjih Bogićevaca za jedan dan.

Dekretom Nadbiskupskog duhovnog stola 18. srpnja 1987.g. ocjepljena je župa Okučani od župe Gornji Bogićevci. Iduće godine 10. ožujka 1988. blagopokojni kardinal Franjo Kuharić je prvi put pohodio župu. Iste godine, 29.svibnja bila je prvi puta Prva sv. Pričest.
Postojeća crkva je za vrijeme okupacije Okučana, 3. travnja 1992. godine srušena do temelja i na tom mjestu izgrađena tržnica, dok pravoslavna u vrijeme oslobađanja Okučana nije oštećena.

Kamen temeljac za novu crkvu MIRA I SLOBODE je 13. kolovoza 1995.g. posvetio spomenuti kardinal.S gradnjom crkve se započelo iduće 1996.godine, a požeški biskup mgsr. dr. Antun Škvorčević je 5. listopada 1997.godine blagoslovio kriptu crkve. To je jedna od prvih crkava koja je počela nicati iz praha i pepela od 500 srušenih u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata. Danas je to prekrasno sakralno zdanje u građevinskom smislu završeno koje simbolizira Okučane.

Nakon oslobođenja Okučana Osnovna škola je započela s radom 18. rujna 1995.godine. U sustavu te škole djeluju područne škole: Stara Gradiška, Smrtić, Ratkovac, Bodegraj-Lađevac, Gornji Bogićevci i Trnakovac.

U školi djeluju dva pjevačka zbora, školska knjižnica (koja je 1997.godine poptuno uređena i obnovljen knjižni fond), a škola je inicijator osnivanja ogranka Pokreta prijatelja prirode “Lijepa naša”.

Osnovna škola Okučani dobitnik je zelene zastave, prestižnog priznanja za europske standarde u odgoju i obrazovanju za okoliš.
Osim redovne nastave izvodi se izborna nastava (informatike, vjeronauka, engleskog i njemačkog jezika), dopunske i dodatne nastave te brojne izvan-nastavne aktivnosti.
Pri školi aktivno djeluje Školski sportski klub i Učenička zadruga “Osvit”.

U tijeku 2002.g. obnovljena je zgrada Osnovne škole, a u njenom krugu izgrađeni športski tereni s rasvjetom (za: mali nogomet, rukomet, odbojku, košarku, tenis i stolni tenis) te informatički centar. Osnovna škola je dobila niz priznanja i pohvala.
Općina povremeno izdaje svoj list “Glas Okučana”.

Suživot, tolerancija i bolji život za sve građane Okučana prioritet je i obveza Općine i njenih žitelja.

© Copyright 2020. Općina Okučani. Sva prava pridržana. Designed By WarpTheme